Ön Internet Explorer 6 böngészőt használ. Ez a verzió elavult.
A gyorsabb és megbízhatóbb böngészés érdekében javasoljuk, hogy váltson a következő verziók valamelyikére:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Természet és élővilág

Az F1.2 PRO objektívek új sorozatát kifejezetten porték és fotóriportok készítéséhez terveztük. Az M. Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO különösen a portréfotózás területén szerzett nevet magának a látószögnek, a nagyon gyors 1,2 rekesznek, továbbá a különösen lágy bokeh-nak köszönhetően. Minden fotós nagyra értékeli a az objektív képének éles/életlen területei közötti átmenetet, illetve a lágy hátteret. Úgy gondoltam, ez az objektív természetfotózásra is alkalmas lehet, különösen tavasszal, amikor minden rügyezik és virágba borul. Kihasználtam az évnek ezt az időszakát, hogy eljátsszak egy kicsit az objektívvel, és tapasztalatot gyűjtsek ebben a műfajban. Egy Nikont használó fotós barátom a Walimex Pro 135mm F2.0 objektívre esküszik, ha ilyesmit fényképez, mivel ez a modell is lágy bokeh-val rendelkezik, ami egészen különleges karaktert kölcsönöz a képnek.

Így hát pár alkalommal együtt mentünk ki a szabadba, hogy összehasonlítsuk a felhasznált képhatásokat. Az MFT kapcsán szem előtt kell tartanod, hogy ugyanannál a látószögnél kisebb fókusztávolságra van szükség, és a mélységélesség hatás is kisebb. Kijelenthető, hogy az M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO visszaadja egy 90 mm-es, kis formátumú objektív látószögét, ezáltal egy 45 mm-es objektív mélységélességét is biztosítja. Ez mintegy 2 rekeszértéknyi különbséget jelent, ami a Walimex objektívvel teszi nagyon hasonlóvá.
A krémszerű elő- és háttér csodálatos, és az általuk biztosított témakiemelés a növények fotózásához a legtöbb esetben ideális. A legkisebb, mindössze 0,5 m-es tárgytávolság további érdekes lehetőségeket tesz elérhetővé. Azt is fontos megjegyezni, hogy 33%-nál kisebb távolságban a két rekeszértéknyi mélységélesség különbség semlegesítésre kerül a 35mm formátumhoz képest. És ez általában előnyt jelent az Olympus modellnél. Például a Sigma 85mm F1.4 legkisebb fókusztávolsága 85 cm, míg az imént említett Walimexé 80 cm, ami több mint 33%-os különbséget jelent a korábbihoz képest, ennélfogva a két modell témakiemelés tekintetében összevethető egymással.

Természetesen lehet készíteni 1:1 arányú képeket is, de a gyakran hangoztatott érv, miszerint az MFT-vel nem lehet olyan kis mélységélességű képeket készíteni, mint a 35 mm-es formátumú objektívval, szimplán félrevezető. Csupán kicsit más, kreatív megközelítésre és a megfelelő objektívra van szükség.

410 g-os tömegének és kompakt kivitelének köszönhetően az OM-D E-M1 Mark II fényképezőgép könnyen kezelhető, és hála a elforgatható kijelzőnek, még a nehezen mozgó fotós sincs akadályozva a talajközeli képek készítésében. Igazán élvezem a szabadságot, amit ez az objektív kínál. Ezzel az objektívvel kiváló képélesség érhető el, valamint gyakorlatilag nem tapasztalható színhiba, csakúgy, mint a többi Olympus PRO objektív esetében. Különösen a nagyon gyors objektíveknél mindig találkoztam hosszanti kromatikus aberrációval. Ez volt a helyzet minden olyan márkánál, amellyel 35 mm-es formátumban dolgoztam, még a profi szegmensben is. (Bíborzöld elmosódás a fókuszsík előtt és után). Mint ismert, ez a probléma nem orvosolható szoftver használatával.

A lencsebevonat mellett a por- és vízálló kivitelnek köszönhetően ideális a legkülönfélébb időjárási körülmények esetén is terepen, erdőn-mezőn egyaránt.
Nem kell aggódnod, ha a gépet és az objektívet egy harmatos mezőn kell letenned.
Amióta ilyen teszteket végzek, mindig beteszem a hátizsákomba, ha túrázni indulok: számos helyzetben bizonyult kiváló segítőtársnak, különösen a nagyon különleges képeknél és álomszerű hangulat megörökítésében.

A cikket írta és a fotókat készítette: Andreas Geh

Képgaléria

Az összes kép az alábbi felszereléssel készült