Ön Internet Explorer 6 böngészőt használ. Ez a verzió elavult.
A gyorsabb és megbízhatóbb böngészés érdekében javasoljuk, hogy váltson a következő verziók valamelyikére:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Természet és élővilág

Fotósként a hosszú expozíciót használva fényfestéssel foglalkozom. A hosszú expozíciós idő sötét környezetet kíván - ezért aztán folyamatosan keresem az olyan izgalmas és érdekes helyeket, ahol a lehető legkisebb a fényszennyezés. Természetesen olyan területeket keresek, melyek igen távol vannak a városoktól. Nálunk, Finnországban igencsak sok ilyen eldugott terület van, ahol a sötétség iránti igényem kielégíthető. Bár az ország rengeteg lehetőséget kínál az éjszakai fotósok számára, mindig is szerettem volna a fényfestést valami teljesen más környezetben is megvalósítani, Finnországon kívül.

Az Olympus és a Wilderness Safaris ökoturizmus kollaborációjának köszönhetően kaptam egy lehetőséget, hogy eljussak Namíbiába, és felfedezhessem a a világ egyik legnagyobb sivatagát annak fennséges mivoltában. A Namib-sivatag kifejezetten ideális hely, ha tiszta éjszakai égboltot keresünk a Tejútrendszer megörökítésére a hegyek felett, vagy csillagjárást fotóznánk a holdfényben. Nagyon izgatottan vártam az összes fényfestés-lehetőséget és a témákat, amikkel dolgozhatok! A fővárosból, Windhoekből 350 kilométert repültem délre, a Kulala nemzeti rezervátumba, ahol a Wilderness Safaris Kulala Desert Lodgelátott vendégül. Minden reggel ötkor keltem, hogy egy kicsit lágyabb fényben fotózhassak és hogy alacsonyabb hőmérséklet mellett fedezhessem fel a környéket. Esténként fényfestéseket készítettem és workshopokat szerveztem, ahol a fényfestést portréfotózással ötvöztük - ebben a Wilderness Safaris munkatársai és vendégei is részt vettek.

A Kulala rezervátum minden nagyszerű látnivalójának megcsodálása, illetve a Sossusvlei terület meglátogatása után eljött az idő - továbbutaztam. 1000 kilométert repültem aSerra Cafema táborba, mely Namíbia északnyugati részén található. A Kunene folyó mentén a természet kicsit zöldebb - felfedezhetsz többféle madárfajt, sőt, még krokodilokat is. A folyó egyébként Angola és Namíbia határfolyója is egyben. Ezen a területen él a félnomád himba törzs, melynek tagjaival látogatásom során volt szerencsém találkozni.

A Namib-sivatag a Föld legszárazabb területeinek egyike. Nyugati részén az éves csapadékmennyiség mindössze 5 mm, ami hatalmas kihívást jelent az itt élő állatok és növények számára egyaránt. Rengeteg kiszáradt folyóvölgyet találhatunk délebbre, ahonnan például az oroszlánok, csimpánzok, vagy akár az elefántok is eltűntek. Több állatfaj - például egyes nyársas és vándorantilopok, struccok, illetve sakálok alkalmazkodtak a forró és száraz élőhely körülményeihez.

Az Olympus fényképezőgépek Live Composite felvételi módja gyakorlatilag minden fényfestő fotós szinte nélkülözhetetlen segítsége! Erre az utazásra az OM-D E-M5 Mark III vázat vittem, melynek nagyszerű funkciói között ezt is megtaláljuk. Mivel csak kisebb csomagot vihettem magammal a repülőútra a súlykorlátozások miatt, az M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO objektívet választottam, ami egy remek mindenes az utazásokhoz! Különösen hasznos volt az is, hogy a legtöbb Wilderness tábor egy egész sor Olympus kiegészítővel rendelkezik - így nem kellett a teljes felszerelésemet magammal cipelnem Helsinkiből, tehát több helyem maradt a fényfestéshez szükséges eszközeim számára.

Fényfestő fotósként mindig megpróbálok kapcsolatot teremteni a munkáim és az alkotás helyének környezete között. Ezen az utazáson mindegyik fényfestés ötlet elképesztően gyorsan jött - mivel jobban megértettem, hogy mennyire fontos a vadon regenerációja és védelme, illetve ennek mindenféle szintű támogatása. Az egész utazás rendkívül inspiráló volt; a vadon megfigyelése szinte kézközelből, a túravezetők magyarázatai a sivatag ökoszisztémájának működéséről, illetve az egyes régiók történeteinek megismerése mind-mind lenyűgöző élmény volt.

Remélem, hamarosan újra visszatérhetek Namíbiába!

Szerző és fotós: Hannu Huhtamo

Kapcsolódó termékek