Ön Internet Explorer 6 böngészőt használ. Ez a verzió elavult.
A gyorsabb és megbízhatóbb böngészés érdekében javasoljuk, hogy váltson a következő verziók valamelyikére:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Természet és élővilág

Csábító ajánlat. Duplázd meg a gyújtótávolságot az MC-20 használatával – a hátizsákodban mindössze 150g extra súly árán. Ez először nagyszerű ötletnek tűnt, de aztán eszembe jutottak a 35mm idők, amikor megpróbáltam a 4/500mm objektívemet 2x telekonverterrel 8/1000mm-re varázsolni. Egyáltalán nem győzött meg, a képek használhatatlanok lettek, így soha többé nem használtam a 2x telekonvertert újra.

2019-ben az Olympus bemutatta új telekonverterét és megkért, hogy teszteljem. Először egy kissé bizonytalan voltam, hiszen „nagyon boldog vagyok az M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO objektívemmel, biztosan szükségem van erre”? Korábban azt gondoltam, hogy egy konverter tönkreteszi a képminőséget… Ráadásul az MFT világában az MC-20 a 300mm F4-ből 600mm F8-at csinál, ami 35mm formátumban 1200mm F8 ekvivalens értéket jelent. Az első tesztképek után azonban azt kell, hogy mondjam, hogy felkeltette az érdeklődésemet! A képminőség nagyon jónak tűnt. Úgy döntöttem, hogy az MC-20-at különböző helyszíneken fogom kipróbálni és magammal viszem a Sarek Nemzeti Parkba, Svédországba is – ahol különösen fontos a minél könnyebb túrafelszerelés.

Elcsomagoltam az OM-D E-M1X gépet, az M.Zuiko Digital ED 7‑14mm F2.8 PRO, M.Zuiko Digital ED 12‑100mm F4 IS PRO és az M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO objektíveket, meg az MC-20 telekonvertert a hátizsákomba. Ez azt jelentette, hogy 14-1200mm között a teljes gyújtótávolság-tartományt lefedtem úgy, hogy a teljes felszerelés 7 kg-nál könnyebb lett — ez a fotózásban elképesztően széles lehetőségeket kínál!

A telekonverter kifejezetten az M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO, M.Zuiko Digital ED 40‑150mm F2.8 PRO, M.Zuiko Digital ED 100‑400mm F5.0-6.3 IS és az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO objektívekhez lett fejlesztve. A kiváló képminőség mellett különösen izgalmasnak találtam a legkisebb tárgytávolságot, ami a 300mm objektívnél, konverterrel együtt mindössze kb. 1,4 m — ez a tulajdonság pedig teljesen új távlatokat nyit az apró részletek megörökítésében! A nagyítás itt majdnem 1:1*, így a lenyűgöző makróobjektívvel kombinálva azokat az állatokat is fotózhatjuk, melyekhez nem tudunk teljesen közel lépni. Még a 40-150mm-nél is, a határ kb. 65cm, 1:1.2* nagyítás mellett. Ezt figyelembe véve számomra egyértelmű: az MC-20 „kötelező” része lett a felszerelésemnek.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy ilyen telekonverter használatának azért vannak korlátai is. A 40-150mm objektív esetében az autofókusz kissé lassabb, valamint az élesség és a kontraszt minimálisan csökken. Viszont ezek a jelenségek a 300mm objektívnél gyakorlatilag észrevehetetlenek, ezért is használom elsősorban ennek az objektívnek a meghosszabbításaként. Ami a legjobban meglepett, az a torzítás minimális mértéke. Ez is mutatja, hogy a konverter fejlesztésekor milyen tökéletesen pontos tervezés történt ehhez a kombinációhoz.

Az objektíven kívül azonban találunk még korlátokat a telekonverter használatában. Aki ezzel a gyújtótávolsággal fotózna, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a levegő a frontlencse és a téma között szinte egy másik lencseként viselkedik. Ha a távolság túl nagy, a levegő mozgása és nedvességtartalma elkerülhetetlen minőségromláshoz vezet, ami a felbontásban, az élességben és a kontrasztban mutatkozik meg. Ha tisztában vagyunk ezzel és nem akarjuk az MC-20-at nagyon távolról tökéletes portréfotókhoz használni, akkor a felszerelés kiváló kiegészítője lesz.

Összességében lenyűgöz az MC-20 és folyamatosan azon kapom magam, hogy mindig használom a 300mm-rel, különösen olyan területek, vagy részletek fotózására, ami másképpen nem is volna lehetséges. Soha nem csináltam ilyet a 35mm-es felszerelésemmel. Azt mondom: mindenképpen érdemes azt a plusz 150 grammot a hátizsákba tenni!

Szerző és fotós: Andreas Geh

* 35mm ekvivalens érték

Kapcsolódó termékek