Ön Internet Explorer 6 böngészőt használ. Ez a verzió elavult.
A gyorsabb és megbízhatóbb böngészés érdekében javasoljuk, hogy váltson a következő verziók valamelyikére:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Természet és élővilág

Közel három évtizede az a megtiszteltetés ért, hogy eljussak bolygónk legtávolabbi pontjaira, lefotózzam a vadont és egyes környezeti eseményeket, de főleg a madarakat. Eljutottam a déli-sarkvidéki tenger jegére, egy császárpingvin-kolónia közelébe, átgyalogoltam Pápua Új-Guinea erdőin, hogy felkeressem a paradicsommadarakat, Oroszország távol-keleti részén egy távoli kabinban dideregtem, miközben barnamedvéket fotóztam, és jól leizzadtam az amazóniai esőerdőben, arapapagájok után kutatva. Ugyanakkor munkám során az egyetlen állandó dolog az arra való törekvés volt, hogy minél könnyebben tegyem meg a rám váró utat.

Amikor tavaly egy fotós barátom csatlakozott az Olympus programhoz, felkeltette az érdeklődésemet. Mindazonáltal egy kicsit szkeptikus voltam, és nem hittem abban, hogy egy ilyen kis méretű digitális fényképezőgéppel képes leszek olyan képminőséget elérni, amely megfelel megrendelőim igényeinek. Profi fotósként az internetről, hirdetőktől, kiadóktól és regisztrált vállalatoktól származó sokszorosítási díjakra támaszkodom. Kereskedelmi katalógusokhoz és csomagolásokhoz is készítettem képeket, és ugyanezek a képek gyakran kiállított anyagokon és posztereken is helyet kapnak. Képeimet szépművészeti nyomatként is értékesítem, A2 vagy akár nagyobb formátumban. Az Olympus rendszer valóban képes helyettesíteni a teljes képkockás DSLR-eket?

Már aznap, mikor először használtam az OM-D E-M1 Mark ll gépet az M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 PRO objektívvel, tudtam, hogy a DSLR többé szóba sem jöhet. Lenyűgöző volt a képminőség, de leginkább az E-M1 Mark ll-ben rejtőzködő funkciók ragadták meg a figyelmemet. A villámgyors, másodpercenként 18 kép készítését biztosító gép olyan hatást keltett, mint amikor egy szedán autóból beugrasz egy Ferrariba. A gép annyira stabilnak bizonyult, hogy mindössze 1/15 másodperc alatt képes voltam hordozható képeket készíteni. A jövőben nem lesz szükségem arra, hogy a súlyos állványt magammal cipeljem.

A vadon fotózása során egy másik funkcióval is találkoztam, amely olyan képek készítését tette lehetővé számomra, amilyet mások nehéznek vagy lehetetlennek gondoltak. Egyszer a Skót-Felföldön, az erdőben ugráló vörös mókusokat kaptam lencsevégre egy speciális kittel. A mókusok egy rönk végén ültek, majd a levegőt átszelve közelítették meg a fényképezőgépet diót keresve - egyszerűen csábítást éreztek, hogy ugorjanak. A Pro Capture I funkcióra állított gépemmel minden ugró mókusról sikerült képet készítenem ezen a reggelen. Ezt a sok alkalmat elszalasztó, DSLR gépeket használó társaim csalódottan vették tudomásul.

Hazafelé jövet szeretek sétálni Észak-Norfolkban, miközben madarakat fotózok. Az Olympus habkönnyű kialakításának köszönhetően egész nap tudok sétálni, és nem érzem úgy, hogy a felszerelés súlyos terhe nehezedne rám. Nagyobb területet tudok átfésülni, és ha egy témát nagyon óvatosan kell megközelítenem, akkor csendben le tudom fotózni. Többé nem kell amiatt aggódnom, hogy egy vadászó gyöngybagoly elriad a kamera zajos kioldógombjától.

A cikket írta és a fotókat készítette: David Tipling

Képgaléria

Az összes kép az alábbi felszereléssel készült