Ön Internet Explorer 6 böngészőt használ. Ez a verzió elavult.
A gyorsabb és megbízhatóbb böngészés érdekében javasoljuk, hogy váltson a következő verziók valamelyikére:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Természet és élővilág

A makrófotózás a specialitásom - mert egyszerűen elbűvöl! Betekintést kínál egy olyan, varázslatos világba, mely igazából mindig a szemünk előtt van. Szerintem semmi sem nagyszerűbb, mint a fényképezőgépemmel nekimenni a szomszédos erdőnek és elveszni benne néhány óráig. Az a képesség, amivel láthatjuk a láthatatlant és szuper-részletgazdag képeket készíthetünk igazán kicsiny élőlényekről, egyszerűen lenyűgöző! Azt szeretném, hogy az emberek meglássák a szépséget, ami ezeknek a lényeknek a birtokában van - és remélhetőleg ez ösztönzőleg hathat rájuk abban, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak eme fantasztikus és igencsak fontos teremtményekre.

Nemrég az OM-D E-M1 Mark III gépemmel elutaztam az amazóniai esőerdőbe. Az igazi kihívást jelentő körülmények és a gazdag biodiverzitás remek helyszínné tették a fényképezőgépem tesztelésére. Mivel még sosem voltam ilyen utazáson, ez egy valódi kalandot jelentett számomra.

Felfedeztem ezt a lenyűgöző anolisz gyíkot, ahogy a fatörzsön ült. Mivel féltem attól, hogy elijesztem, az M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO objektívet választottam. Élességállítási képességének köszönhetően szinte makróobjektívként is használható, miközben megmarad a megnyugtató munkatávolság. Aggódtam, hogy a gyenge fények miatt trükközni kell majd az expozícióval és a fókuszálással, de miután megtaláltam a kompozíciót, a gyík szemére állítottam az élességállítás helyét és az E-M1 Mark III rögzítette is ezt - a gyenge fények ellenére!

Miután érzékeltem, hogy a gyík kifejezetten jól érzi magát ott, ahol van, úgy gondoltam, hogy az M.Zuiko ED 60mm F2.8 makróobjektívre váltok, és az FL900R vakuval és vakudiffúzorral segítek a felvételkészítésen - a gép Focus Stacking funkciójával pedig extra mélységélességet érek el. Külön kihívást jelentett a Focus Stacking használata közben az, hogy állvány nélkül, kézből kitartva kellett biztosítani a mozdulatlanságot több felvétel készítéséig - de az 5-tengelyes képstabilizátor rengeteget segített!


Néha a természetes környezet segít abban, hogy érdekes képeket és kompozíciókat készítsünk - mint ahogy ez a gyönyörű szöcske néz rám a levélről. Ilyenkor a kép a gép apró elmozdításával is teljes mértékben megváltozhat. A kézből történő fotózás abszolút szabadságot ad a különféle látószögek felfedezéséhez és az ideális beállítás egyszerű megtalálásához. Mivel rengeteg kicsi autofókusz pont között választhatunk, így a téma precíz élességállítása nagyon egyszerű!

A vízzel elárasztott erdőben kenuval túrázva felfedeztünk egy kajmánt a sötét vízben. Nagyon izgatott lettem! Hogy nagyon közeli képet készíthessek, felraktam az M.Zuiko Digital MC-14 1.4x telekonverteremet az 40-150mm objektívre. A kihajtható kijelző által a gépet a kenu szélén megtartva tudtam a kajmán szemére fókuszálni. A beépített képstabilizátornak köszönhetően 1/25 záridővel készíthettem el a képet, ami jellemzően lehetetlen 420mm esetén. Elképesztő!

Időnként, ha egy téma túl kicsi, annyira, hogy még a makróobjektív sem biztosít elég nagyítást a részletek megtekintéséhez, hosszabbító csövet szoktam használni. Így tudtam lekapni ezt a pókot, a cuki szemeivel. Nagyon szeretek ugrópókokat fotózni! Erősebb nagyítás mellett a gép finom mozgatásával állítom a szemeket élesre. Az E-M1 Mark III OLED keresője kontrasztos és tiszta képet ad - így az élességállítás sokkal könnyebb, mint a korábban használt fényképezőgépeimnél.

Korábban a makró világában filmezni mindig komoly kihívást jelentett. A gép bemozdulása erősebb nagyításnál jóval zavaróbb a videókon, mint képkészítés közben. De, mivel a lehető legkisebb csomagokkal szeretek utazni, általában nem szoktam állványt vinni magammal. Az E-M1 Mark III megoldotta ezt a videó-dilemmámat - a 120fps felvételi sebesség által. Mivel fotózás közben gyorsan válthatok filmfelvételre - ha valami érdekeset látok - ez egy új utat nyitott meg a lenyűgöző kis élőlények világának megörökítéséhez.

Szerző és fotós: Geraint Radford

Kapcsolódó termékek